„Екипът, който е писал „Визия за България“ в сектор „Сигурност“, разглежда една

...
„Екипът, който е писал „Визия за България“ в сектор „Сигурност“, разглежда една
Коментари Харесай

Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

„Екипът, който е писал „Визия за България“ в бранш „Сигурност“, преглежда една социална поръчка, която разгласи Министерство на вътрешните работи. Тя е за близо милион и половина лева и касае оптимизация на вътрешно – организационните процеси в Министерство на вътрешните работи, реинженеринг на процесите. Реинженеринг, това е изцяло преосмисляне и препроектиране на процесите. В страната на ГЕРБ към този момент одобряваме за обикновено ИТ експерт и чиновник в градска подвижност да купуват ваксини и да имунизират овце и кози, и да печелят такива публични поръчки. Държавата на ГЕРБ към този момент привикна, помири се, че е безусловно обикновено притежател на фризьорски салон и козметичка да надграждат ИТ системата на комерсиалния и заможен указател.“ Това съобщи на конференция зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Според него обаче, новата социална поръчка на Министерство на вътрешните работи е стигнала до „нови висини“.

„Ние в действителност аутсорсваме управническа активност с тази социална поръчка, тъй като вътре приказваме за нова конструкция в Министерство на вътрешните работи за повишение успеваемостта на ведомството. Нов концептуален модел за новата конструкция и осъществяване на последващи действия. Говорим за цялостен разбор на структурата, дефиниране на тактика за Министерство на вътрешните работи, идентификация на фундаментални промени в структурата и т.н.“, безапелационен бе зам.-председателят на Българска социалистическа партия. По думите му, в случай че бъде прегледана публичната поръчка, хората ще останат с усещане, че Българска социалистическа партия внася втори избор на съмнение. „Защото всички наши претекстове от вота на съмнение единствено от преди месец и половина участват в тази поръчка. Тогава бяхме смешни. Искам да схвана по какъв начин се усеща през днешния ден управлението на Министерство на вътрешните работи. Ако ние бяхме смешни, дано кажат през днешния ден те какви са. Аз не мога да ги оприлича“, сподели Кирил Добрев.

Той добави, че няма да приказва за финансовото измерение на публичната поръчка. Цената й е била от милион и половина лв.. „Тук приказваме за визия и тактика, тъй като когато се явяват политици на избори, те оферират управнически модел. ГЕРБ управлява от десет години. Само преди една година имаха обещания, имаха тактика за Министерство на вътрешните работи. Имаха за всяко обитаемо място полицай. Ами, в случай че не дай Боже реинженеринг каже че не може служител на реда във всяко село, какво вършим?“, попита зам.-председателят на левицата. Според него се предлага обединение на политическото с нещо напълно друго. Добрев осведоми, че Министерство на вътрешните работи е бюджет от милиард лв. и има 60 хиляди чиновници и Академия на Министерство на вътрешните работи с милиони бюджет. „Трябва да кажа, че това е безусловно неуместно и че това в действителност е самопризнание, че Радев и политическото управление са некомпетентни. И тук обаче пораждат два огромни въпроса: Защо министър Радев и политическото управление не се опрат на професионалното управление? Смята ли министър Радев, че професионалнто управление на Министерство на вътрешните работи е неспособно? Въпреки чистките тези 10 години в системата на Министерство на вътрешните работи, считам, че останаха доста експерти.

Означава ли, че министър Радев не разчита на академията на Министерство на вътрешните работи?“, попита Кирил Добрев. Той напомни, че има катедра по организация и ръководство на труда в системата на Министерство на вътрешните работи и те нямат никакво отношение по този развой. „Това не е ли очевидно самопризнание,че страната дезертира не от даването на публични поръчки, а от управнически функционалности. Ще завърша единствено с един пост във фейсбук от затворените групи на чиновници от Министерство на вътрешните работи. Там написа по този начин: Спрете незабавно публичната поръчка, министър Радев, и не ни мъчете повече. Настоявам както обществено беше оповестена тази социална поръчка, обществено да излязат министър Радев и управлението на Министерство на вътрешните работи и да се извинят на всички експерти в Министерство на вътрешните работи. Незабавната им оставка е просто задължителна“, заключи Кирил Добрев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР